• .01
  • .02
  • .03
  • .04
  • .05
  • .06
  • .07
  • .08
 

Εξορμήσεις


ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ- ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ-ΧΩΡΙΑ ΠΟΤΑΜΙΑΣ-ΠΡΟΥΣΣΟΣ

Διασχίζοντας την πόλη του Καρπενησίου και αφού φθάσετε στη νότια έξοδο της πόλης κατηφορίζετε προς τα χωριά της Ποταμιάς. Ένα χιλιόμετρο έξω από την πόλη συναντάτε στα αριστερά σας το Κεφαλόβρυσο. Η περιοχή είναι κυριολεκτικά πνιγμένη στα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά καθώς από εκεί περνά ο ποταμός Καρπενησιώτης. Στο Κεφαλόβρυσο μπορεί κάποιος να δει το ιχθυοτροφείο πέστροφας καθώς και το μνημείο που έχει στηθεί προς τιμήν του Μάρκου Μπότσαρη. Επιστρέφοντας στη κεντρική αρτηρία και ακολουθώντας το δρόμο για Προυσό περνάτε από τους Γοργιανάδες και στη συνέχεια φτάνετε στους Κορυσχάδες, χωριό ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας, καθώς στην κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται το σχολείο που έγινε η πρώτη Εθνοσυνέλευση. Εκεί στεγάζεται πλέον το μουσείο της περιοχής. Συνεχίζοντας τη διαδρομή σας αντικρίζετε αριστερά και δεξιά τα χωριά Κλαύσι, Νόστιμο και Βουτύρο καταλήγοντας στη διασταύρωση Μικρού και Μεγάλου Χωριού. Πηγαίνοντας δεξιά διασχίζετε το Μικρό Χωριό και καταλήγετε στο Παλαιό Μικρό Χωριό όπου αντικρίζετε την κατολίσθηση που σκέπασε τα 2/3 του χωριού το 1962. Μην παραλείψετε να πιείτε νερό από τις πέντε παλιές βρύσες κάτω από το γεροπλάτανο που δεσπόζει στη πλατεία και να κάνετε μια στάση στην έξοδο του χωριού όπου αριστερά υπάρχει μια πανέμορφη λιμνούλα. Επιστρέφοντας στην κεντρική διασταύρωση και πηγαίνοντας αριστερά ο δρόμος σας οδηγεί στο Μεγάλο Χωριό όπου μπορείτε να επισκεφτείτε το λαογραφικό μουσείο του χωριού ή να περιηγηθείτε στα λιθόστρωτα δρομάκια του. Συνεχίζοντας στο δρόμο για Προυσό περνάτε από το Γαύρο και από εκεί φτάνετε στο «Σπίτι του Ποταμού» όπου, αν παρατηρήσετε, αντίκρυ στο βουνό μπορείτε να θαυμάσετε το τύπωμα της Παναγίας. Πρόκειται για μια τρύπα στη βουνοκορφή όπου σύμφωνα με τη παράδοση πέρασε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στο δρόμο της για το μοναστήρι ενώ λίγο πιο κάτω θα δείτε και τα πατήματα της Παναγίας τυπωμένα επάνω στο βράχο. Λίγο πριν φτάσετε στον Προυσό το φαράγγι στενεύει και περνάτε από τη θέση «Κλειδί» όπου ο φυσικά λαξευμένος βράχος μόνο δέος μπορεί να σας προκαλέσει. Φθάνοντας στον Προυσό θα επισκεφτείτε το μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας, πολύ γνωστό για την ιστορική κληρονομιά που καβαλάει. Ακόμη δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε το αλλαντοποιείο που λειτουργεί στο χωριό, όπου παράγεται το περίφημο προσούτο.  Τέλος, μην παραλείψετε να κάνετε και ένα περίπατο στο «φαράγγι της μαύρης σπηλιάς». Σε όλα τα χωριά της διαδρομής λειτουργούν παραδοσιακά ταβερνάκια όπου μπορείτε να απολαύσετε τοπικές σπεσιαλιτέ και ντόπια κρέατα.
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΣΤΕΝΩΜΑ-ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ-ΦΟΥΡΝΑ(ΓΥΡΟΣ ΒΕΛΟΥΧΙΟΥ)

Περνώντας από την πόλη του Καρπενησίου και συνεχίζοντας στο δρόμο προς Αγρίνιο στα 3 χιλιόμετρα συναντάμε τη πρώτη διασταύρωση, στρίβοντας δεξιά θα κατευθυνθούμε προς το Στένωμα. Μετά από 5 χιλιόμετρα φτάνετε στη περιοχή "Μαργαρίτα" σε ένα μεγάλο οροπέδιο όπου απλώνονται μεγάλα λιβάδια που στολίζονται με αγριολούλουδα την άνοιξη. Ιδανικό μέρος για στάση δίπλα στα τρεχούμενα νερά της βρύσης του "Καραμετ". Λίγο πιο κάτω υπάρχει το εκκλησάκι του Αϊ Θανάση και σωροί από πέτρες όπου ονομάζονται "τα ταμπούρια του Κατσαντώνη". Συνεχίζοντας τη πορεία μας φτάνουμε στο γραφικό στένωμα με την όμορφη πλατεία του και τα γάργαρα νερά του. Επόμενο χωριό είναι το Παυλόπουλο όπου αξίζει να σταματήσετε και να επισκεφτείτε τη παμπάλαια εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που χρονολογείται το 1666. Αμεσως μετά συναντάτε το μικρό χωριουδάκι της Παπαδιάς όπου θα ήταν σπουδαία παράλειψη να μην επισκεφτείτε την παλιά εκκλησία του χωριού που χρονολογείται στα μέσα του 15ου αιώνα ενώ σε δυο από τις εικόνες του τέμπλου υπάρχουν αναγραφόμενες οι ημερομηνίες 1707 και 1757. Συνεχιζοντας την πορεία σας ο δρόμος θα σας βγάλει στους Δομνιανους όπου στην εκκλησία υπάρχουν πολλές εικόνες και τοιχογραφίες που είναι από το 1750. Μετα τους Δομιανους συναντάτε τη καστανοσκεπαστη Αγία Τριάδα η οποία είναι κτισμένη στους πρόποδες του πίσω μέρους του Βελουχιού. Στο επόμενο σταυροδρόμι που συναντάτε και κάνοντας αριστερά μπορείτε να επισκεφτείτε το χωριό Φούρνα. Περνώντας και πάλι το δρόμο για επιστροφή προς Άγιο Νικόλαο ανεβαίνετε προς τη περιοχή του Αϊ Ηλία και των Αγίων Αποστόλων όπου το καλοκαίρι γίνεται το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων. Τέλος καταλήγετε πάλι στον Άγιο Νικόλαο από την αντίθετη κατεύθυνση από όπου είχατε ξεκινήσει το πρωί. Κάθε χωριό της διαδρομής έχει τη δική του ιστορία και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την επανάσταση του 21 ,μη διστάσετε να ρωτήσετε τους χωρικούς να σας τις εξιστορήσουν.
 ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ-ΑΝΙΑΔΑ-ΔΟΜΝΙΣΤΑ-ΚΡΙΚΕΛΟ

Μια ενδιαφέρουσα εκδρομή είναι η διαδρομή που ακολουθεί τον περιμετρικό δρόμο των παρυφών βόρεια του όρους Καλιακούδα. Έχοντας ως αφετηρία και πάλι τον Άγιο Νικόλαο κατευθύνεστε προς Καρπενήσι και παίρνετε αριστερά τον περιφερειακό της πόλης που σας οδηγεί στο δρόμο για Προυσσό. Στη διασταύρωση για το Κλαύσι στρίβεται αριστερά. Φθάνοντας στο Κλαύσι αξίζει να κάνετε μια στάση στο ναό του χωριού ο οποίος χρονολογείται γύρω στο 5ο αιώνα με διατηρημένο μέχρι και σήμερα το ψηφιδωτό του δάπεδο σε άριστη κατάσταση. Συνεχίζεται προς το Μουζίλο, χωριό γεμάτο παμπάλαιες εκκλησιές που χρονολογούνται στο 16ο αιώνα. Μετά το Μουζίλο συναντάται το χωριό Ανιάδα. Θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην κατευθυνθείτε προς την περιοχή "Αετοβρυση" της Καλιακούδας καθώς το γάργαρο νερό που πηγάζει στις εκεί πήγες θα σας αναζωογονήσει και θα νιώσετε ότι ανακαλύψατε μια πηγή ζωής. Αφήνοντας πίσω την Ανιάδα και συνεχίζοντας τη πορεία σας περνάτε από το πανέμορφο Σύγκρελο. Εδώ συναντάτε τη διασταύρωση όπου ο δρόμος δεξιά οδηγεί στο γραφικό χωριό του Κρίκελου ενώ αριστερά συνεχίζει για Άγιο Νικόλαο. Κατά την επιστροφή σας στο χωριό θα περάσετε από την ιστορική τοποθεσία Κοκκάλια που ονομάστηκε έτσι από το πλήθος των ανθρώπινων οστών που άσπριζαν καθώς φημολογείται ότι οι αρχαίοι κάτοικοι τις Ευρυτανίας κατατρόπωσαν τους Γαλάτες σε μάχη που έγινε το 279πχ.
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΦΙΔΑΚΙΑ-ΦΡΑΓΚΙΣΤΕΣ-ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΑΤΑΡΝΑΣ

Η συγκεκριμένη διαδρομή συνδυάζει κάποια από τα όχι τόσο γνωστά χωριά της Ευρυτανίας αλλά παρέχει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ανακαλύψει τη γραφικότητα αυτών που παραμένει αλώβητη στο πέρας των χρόνων. Η εκδρομή ξεκινά διασχίζοντας τη πόλη του Καρπενησίου και πηγαίνοντας για Αγρίνιο. Μετά από 10 χιλιόμετρα περίπου συναντάτε τη περιοχή "Μπαγασάκι" οπoυ ο δρόμος αριστερά σας οδηγεί στo χωριό Φιδάκια, παράκαμψη που δεν πρέπει να αγνοήσετε. Τα Φιδάκια είναι από τα πιο γραφικά χωριά της Ευρυτανίας με απίστευτη θέα προς τη λίμνη Κρεμαστών. Στην είσοδο του χωριού αν πάρετε το δρόμο που συνεχίζει αριστερά φτάνετε στα "Τσαγκαραλωνα", σημείο που όχι άδικα έχει ονομαστεί σαν το καλύτερο μπαλκόνι του νομού μιας και η θέα προς τη λίμνη θα σας αφήσει άναυδους. Επιστρέφοντας στο κεντρικό πάλι δρόμο συνεχίζεται προς Αγρίνιο. Φτάνετε στη παλιά στρατιωτική σιδερένια γέφυρα του Ταυρωπού. Και περνώντας τη υπάρχει δρόμος δεξιά που οδηγεί στο παλιό γεφύρι της Βίνιανης. Συνεχίζοντας την εκδρομή σας και λίγο πριν φτάσετε στη ανατολική Φραγκίστα αξίζει να κάνετε μια στάση στο εκκλησάκι της Σωτήρας με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες του. Μετά από εκεί συναντάτε την δυτική Φραγκίστα όπου στη διασταύρωση που θα συναντήσετε θα στρίψετε δεξιά. Ο δρόμος καταλήγει στο μοναστήρι της Τατάρνας που χτίσθηκε το 1555. Μεσα στο μοναστήρι μπορείτε να θαυμάσετε πλήθος παλαιών αντικειμένων, ψηφιδωτά, κεντήματα, σταυρούς, βυζαντινές εικόνες που χρονολογούνται γύρω στο 1350. Προαιρετικά θα σας προτείναμε να συνεχίσετε προς τα χωριά Παλαιοκατούνα, Βούλπη, Βελαώρα, Ραπτόπουλο. Στη Βελαώρα θα μπορέσετε να δείτε τα απομεινάρια από τα δυο κάστρα της. Έχοντας φτάσει στο βορειοδυτικότερο σημείο της Ευρυτανικής γης παίρνεται το δρόμο της επιστροφής για Άγιο Νικόλαο.
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΑΓΡΑΦΑ

Η συγκεκριμένη διαδρομή σας παρέχει τη δυνατότητα να έρθετε σε επαφή με αγνούς ανθρώπους που δεν τους διακατέχει η "αίσθηση της τουριστικής  αξιοποίησης", να ανακαλύψετε την αυθεντική Ευρυτανική φιλοξενία και να βιώσετε τις παραδόσεις και την ιστορία του τόπου. Κατά την εκδρομή αυτή θα απολαύσετε τη φύση της νότιας Πίνδου σε όλο της το μεγαλείο εντελώς ανεπηρέαστη πράγμα που κάνει τη πρόσβαση σας στη περιοχή δύσκολη ακόμη και σήμερα. Για να φτάσετε στα χωριά των Αγράφων παίρνεται το δρόμο προς Αγρίνιο. Μετά τη σιδερένια γέφυρα του Μέγδοβα στη διασταύρωση που συναντάτε στρίβετε δεξιά προς Κερασοχωρι. Στη συνέχεια ακολουθούν άλλες δυο διασταυρώσεις, στη πρώτη στρίβετε για Δάφνη ενώ στη δεύτερη για Χρύσω. Η Χρύσω αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό χωριό των Αγράφων με μεγάλη ιστορία. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι τα δυο παλιά μονότοξα γεφύρια που οδηγούσαν στο χωριό τα οποία αποτελούσαν και τη μοναδική δίοδο των διαβατών που κατευθύνονταν προς το Καρπενήσι. Μετά τη Χρύσω φτάνετε στο Κερασοχώρι το οποίο είναι και το κεφαλοχώρι της περιοχής. Δεξιά και αριστερά του χωριού υπάρχουν ίχνη αρχαίου τείχους. Στη συνέχεια κατευθύνεστε προς το Μάραθο, χωριό από το οποίο καταγόταν ο Κατσαντώνης. Αξιοθέατο αποτελεί η εκκλησία των Ταξιαρχών με εικόνες και ιστορία από το 1771 αλλά και το τεράστιο άγαλμα του Κατσαντώνη που κοσμεί τη πλατεία του χωριού. Έχοντας διασχίσει δρόμους που περνούν μέσα από επιβλητικά φαράγγια και θεόρατους γκρεμούς φτάνετε στο ξακουστό χωριό των Αγράφων. Κάνοντας μια στάση στο χωριό θα νιώσετε δέος για την ιστορία που κουβαλάει ακόμη και η πιο μικρή πέτρα του εδάφους που πατάτε. Πριν πάρετε το δρόμο της επιστροφής συνεχίστε στα χωριά Βραγγιάνα και Τρόβατο όπου θα θαυμάσετε και το μοναστήρι της Στάνας κτισμένο κυριολεκτικά πάνω στους βράχους.
« επιστροφή     Αποστολή σε φίλο    Print


Άφιξη:
Διαμονή:

Ενήλικοι:
Δωμάτια:

Κάντε κράτηση τώρα
Powered by Booking.com
προσφορά!
20% έκπτωση
για τις καθημερινές

Copyright © 2011 Παραδοσιακός Ξενώνας Λίθος